HTML

Tévhitek

Friss topikok

  • Fanka40: @Zincsilla: hol csinálnak ilyen olcsón porcelánhéjat? 20 ezerért?? Én eddig csak 200 ezer/darabért... (2013.11.05. 16:55) 4 tévhit a fogfehérítésről

Archívum

4 tévhit a fogfehérítésről

2013.09.28. 20:28 Kovalenszki Richard

Fogorvosként praktizálok immár 10 éve. Az utóbbi időben egyre több kérdést kapok a páciensektől a fogfehérítésekkel kapcsolatban, ezért is született ez a blog bejegyzés.

Ennek a fokozott érdeklődésnek az egyik velejárója a tévhitek kialakulása és széles körben való terjedése is. Az emberek sokszor hajlamosak kész tényként elfogadni azt, amit például a fodrászuktól hallanak, aki szintén úgy hallotta az egyik vendégétől, de igazából nem néz utána senki a tényeknek, egyszerűen csak továbbadják a sztorit. Így aztán mára jó néhány tévhit alakult ki a fogfehérítéssel kapcsolatban, melyek közül a 4 leggyakoribbat szeretném most kiemelni, amelyekkel találkozni szoktam.

1.     A fogfehérítés során lemarnak egy réteget a fogzománcból

Ez az egyik legrégebbi és legmakacsabb tévhit, ami újra és újra előkerül. Kicsit olyan, mint a lánclevelek, időről időre felbukkan. A fogfehérítés teljesen más elven működik. Röviden: a fogfehérítő anyag bejut a fogba a fog pórusain keresztül és az ott felhalmozódott elszíneződésért felelős anyagokat semlegesíti. Így a fog visszanyeri fehér színét. Sok tanulmány és kutatás született már-e témában, köszönhetően az eljárás népszerűségének, de tudomásom szerint egyik sem támasztotta alá azt, hogy a fogzománc károsodna.

2.     A fogfehérítést elég egyszer megcsinálni és utána életünk végéig megmarad a fehér fogszín

Hát igen, ez nagyon szép volna, de sajnos nem így van. A fogaink idővel visszaszíneződnek, amit megfelelő életmóddal tudunk késleltetni, de előbb vagy utóbb bekövetkezik. Ebből következik, hogy aki fehér fogakat szeretne, annak időről időre meg kell ismételnie a kezelést.

Mennyi ez az idő? Ez erősen személyfüggő, de azt mondhatjuk, hogy fél évtől több évig terjedhet ez az időszak. Ha valaki kerüli az elszíneződés fő okozóinak tartott kávé, tea, vörösbor, cigaretta, kóla és más sötét színű italok és ételek fogyasztását akkor tovább tart a fogfehérítés hatása.

3.     A fogfehérítés nem fáj

Ezt talán nem is nevezném tévhitnek, inkább, csak nem hallottak az emberek arról, hogy a fogfehérítés fájdalmas is lehet. Persze érthető, hiszen ezt annyira nem reklámozzák. A fájdalom szubjektív van, akinek jobban és van, akinek kevésbé fáj, illetve vannak ma már olyan modern eljárások, amelyeknél tényleg szinte semmit sem lehet érezni. Ilyen például az ultrahangos fogfehérítés. Az otthoni fogfehérítők sem igazán fájdalmasak mivel gyengébb koncentrációjú anyagot használnak, mint a rendelőben.

4.     Ugyanazt az eredményt otthon is el lehet érni, mint a rendelőben szódabikarbónával, eperrel, fogkrémmel stb.

Sajnos nem lehet. Ha így lenne, nem lenne szükség és kereslet a fogfehérítő eljárásokra.

Az ilyen természetes otthoni módszereknek van némi hatásuk, de össze sem hasonlítható egy rendelői fogfehérítés hatásával. Viszont nem minden jó, ami természetes, például a szódabikarbónás fogmosás károsíthatja a fogzománcot mivel a benne levő mikro szemcsék karcolják a felszínét. Illetve a citrusfélékkel végzett fogmosás sem túl jó választás a magas savtartalmuk miatt. Ha már otthon szeretnénk fehéríteni akkor sokkal jobb választás, ha valamilyen otthoni fogfehérítőt választunk magunknak, például  fogfehérítő matricát. Ezek ma már nagyon modern és olcsó eljárások és gyakran felveszik a versenyt a rendelői fogfehérítésekkel.

 Azt javaslom mindazoknak, akik szeretnék, hogy fehérebbek legyenek a fogaik, hogy amennyiben rendelőben szeretnének fehéríteni, kérdezzék meg, hogy milyen eljárással dolgozik az adott orvos és tájékozódjanak, az eljárásról mielőtt alávetik magukat, hogy tudják mire számítsanak. Akik otthon szeretnék megoldani a fehérítést azoknak a jó hír az, hogy már elég jó eljárások vannak, melyekről könnyen tájékozódhat az interneten. Ahogy fentebb is írtam én a fogfehérítő matricát ajánlom az otthoni, és az ultrahangos eljárást a rendelői fogfehérítések közül.

16 komment

Címkék: fogfehérítés tévhit fogfehérítés otthon otthoni fogfehérítés fogfehérítő matrica

A bejegyzés trackback címe:

https://fogak.blog.hu/api/trackback/id/tr325538604

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

ProsTata 2013.10.10. 16:33:07

Én saját fogfehérítős tapasztalatomat szeretném megosztani. Nem otthoni, hanem orvosi megoldás volt. Adott volt két felső metszőfogam, amelyek gyökérkezelésen estek át, ezért ez eltelt jó néhány év alatt elszíneződtek, nem is sárgák, inkább szürkék voltak.
Egy idő után elkezdett nagyon zavarni, mert ápolatlan benyomást keltettem, legalábbis úgy gondolom, de lehet, hogy csak az átlagnál hiúbb vagyok.
Szóval az első fogorvos azt mondta, hogy gyökér kezelt fogakra jellemző dolog az elszíneződés, vannak trükkök, de igazi megoldás nincs.
Véletlenül jutottam el egy másikhoz, akinél egész más ügyből kifolyólag volt dolgom (másik fogam tömését cseréltettem) Rákérdeztem, van-e ötlete? Volt.
5 héten keresztül minden héten egy speciális kezelést alkalmazott. Először is kivette a tömést belőlük, lezárta belül a gyökértömést. Majd heti rendszerességgel a felső zónába egy speciális felszívódó fehérítő anyagot juttatott be és lezárta ideiglenes töméssel.
Az anyag felszívódott a fog állományba és már az első hét után látványosan fehérített. Összesen öt alkalommal ismételte meg a kezelést, mikor közösen úgy döntöttünk, hogy a két metszőfog színe gyakorlatilag megkülönböztethetetlen az élő fogamtól. Ezután kaptam végleges tömést.
Még neki sem volt nagy tapasztalata a kezeléssel, de szerinte a szakirodalomban az áll, hogy 4-5 évig biztosan nem kell megismételni.
Nagyon elégedett vagyok.

A nevem Senki 2013.10.10. 16:55:43

Doki, akkor mit tud ajánlani, ha valakinek alapból nem fehérek a fogai?

efi 2013.10.10. 16:57:18

Én hibajavítót használok.
A legolcsóbb fogfehérítés amúgy a bőr barnítása.

Zincsilla 2013.10.10. 17:35:34

Az en fogaim tetraciklintol szinezodtek el, az sajnos nem feheritheto sehogy, hiaba probaltam mindent :(

patikapedia.hu/tetraciklin
Mellékhatásai: [...] Felnőttkorban a fogakat elszínezheti

Maximum a porcelan hejak jelenthetnek megoldast, de az fogankent 20 ezer forint, rakolthetnek felmilliot a szep mosolyra :(

Dexter007 2013.10.10. 21:53:32

mindegy mit választasz, lényeg hogy minnél többször százezret hagyj az orvosnál.

lüke 2013.10.11. 07:33:10

Hát igen, ez nagyon szép volna>
lenne-(nyelvtanilag helyesen lenne!), ha már dr.dent.
@Zincsilla: tudtommal csak éppen kifejlödo fogakra hat:
Stain developing teeth (even when taken by the mother during pregnancy)
in:
en.wikipedia.org/wiki/Tetracycline

Void Bunkoid 2013.10.11. 07:43:31

a legeslegolcsóbb módszer az, ha nem mutogatjuk állandóan a szánk tartalmát. Az különben is illetlen dolog.

Ráadásul nem értem, miért lett a harminckétfogas mosolygás ilyen hú-de barátságos meg pozitív dolog, hiszen a fogak mutogatása gyakorlatilag egy vicsorgás - ami rajtunk kívül mindenhol állatországban leginkább nagyon egyértelmű fenyegetés, nem barátkozás.

Meister · https://www.facebook.com/Meister1977 2013.10.11. 08:32:53

Erről mi a vélemény?
c2-preview.prosites.com/131248/wy/docs/131248_rdh%20sheet.pdf

Ez alapján a szódabikarbona nem veszélyes a fogakra, az csak egy tévhit!

Andie 2013.10.11. 09:54:20

@ProsTata: Bakker, ha hamarabb beszélünk, megspóroltam volna 200 rongyot.. Ennyibe volt ugyanis a két felső metszőm cirkon koronája nemrég. (kb 15 éve gyökérkezeltek, és ugyanígy szépen elszürkültek ahogy írod)...

Node az nem derült ki, hogy melyik rendelő reklámblogja ez itten :)

Bár 2013.10.11. 10:08:35

@ProsTata: Ezt én is meg tudom erősíteni. Nekem már akkor elkezdett szürkülni a fogam, amikor csak elkezdték a gyökérkezelést, de mivel első fog volt, nagyon zavart. Az orvos mondta, hogy lehetséges belső fehérítőt betenni, így mielőtt elkezdte a gyökértömést, egy hétig bent volt egy adag belső fehérítő, és szépen vissza is fehéredett a fogam. A rendelőt viszont nem ajánlom, mert utána több fogorvos mondta, hogy nem zárta rendesen a tömést, így a fogam gyökerén kialakult egy ciszta.
De ez már egy másik történet, a lényeg az, hogy szerintem így, hogy belső fehérítés, érdemes rákérdezni a fogorvosnál, hogy csinál-e ilyet.

Fül~orr~régész 2013.10.11. 12:32:28

Én a fehérítő matricát próbáltam, amiben csökkentett koncentrációjú hidrogén-peroxid van és egy hét alatt valóban fehérebbek lettek a fogaim. Ez talán a legolcsóbb működő megoldás, a heti adag kb 6000 huf volt.

Ferdinandus 2013.10.11. 12:54:46

Én kis töménységű hidrogén-peroxid oldatot használok. Először öblíteni kell vele, majd néhány percig a szájüreg elülső részében tartani az oldatot, előre döntött fejjel, úgy, hogy a fogak minél inkább elmerüljenek benne. Lenyelni tilos. Ha mégis megtörténne, azonnal orvoshoz kell fordulni, mentőt kell hívni. Hihetetlen mértékben fehérít, viszont roncsolhatja a környező szöveteket, kellő óvatosság híján akár nyílt, vagy ún. pörkös sebek is keletkezhetnek a maró hatás miatt, valamint átmenetileg a fogak is érzékennyé válhatnak (hideg, meleg, savanyú íz, stb.). Ugyanaz a hatás érhető el vele, mint a rendelőben végzett fogfehérítéssel, viszont sokkal olcsóbb.

Zincsilla 2013.10.11. 21:01:02

@lüke: Ez így is van, gyerek koromban kaptam :(

Fanka40 2013.11.05. 16:55:22

@Zincsilla: hol csinálnak ilyen olcsón porcelánhéjat? 20 ezerért?? Én eddig csak 200 ezer/darabért láttam a fogorvosok weboldalain, a saját fogorvosom is ennyit mondott árnak.
Persze lehet hogy az valami más technika amit ajánlott, hollywoodi mosolynak emlegette, egyesével felragasztanak egy nagyon vékony héjat a fogakra de nem tudom milyen anyagból azt hiszem porcelánból.
süti beállítások módosítása